Top name

Railton3

Railton University Saloon Straight Eight 1935

De Railton die u hier ziet is een Railton University Saloon Straight Eight bouwjaar 1935.

Deze wagen, MG 4380, is de enige die nog overblijft van de 28 geproduceerde exemplaren.

MG 4380 is recent teruggevonden na het overlijden van zijn vorige eigenaar. Hij had de wagen in zijn bezit van begin 1980.

Een stukje history over het merk Railton.

Railtons werden gebouwd door de Fairmile Engineering Company uit Cobham. Dit bedrijf was eigendom van Noel Macklin die Invicta’s gebouwd had in dezelfde gebouwen. Macklin was vastbesloten om de productie van een auto met soortgelijke prestaties en goede carrosserieën tegen een betaalbare prijs op te starten. Hij was zeer onder de indruk van de prestaties van de nieuwe model gelanceerd door Hudson Motors in 1932 en kwam tot een overeenkomst voor het importeren van het chassis met  acht cilinder in lijn. Verbeteringen aan het chassis en de vering werden uitgevoerd zodat ze beter beantwoorden aan de wens van de Britse automobilisten in die jaren. Hij contracteerde vervolgens verschillende onafhankelijke coachbuilders om lichte carrosserieën te ontwerpen en te bouwen. F. Gordon Crosby, de bekende autorijdende kunstenaar, ontwierp het Railton radiatorrooster in een gelijkaardige stijl als dat van de Invicta. Met Reid Railton, de ontwerper van Land Speed Record auto’s werd overeengekomen om zijn naam te gebruiken voor de nieuwe auto.

De productie startte in 1933 en ging door tot het uitbreken van Wereldoorlog 2. Na de oorlog werd de productie niet meer opgestart, hetzij op vier wagens na.

Het merendeel van de gebouwde wagens waren acht cilinders met een cilinderinhoud van 4168 cc. Onder druk van de belastigen kwamen  er vanaf 1936 kleinere zescilinders beschikbaar.

Hudson verbeterde zijn achtcilinders en in 1938 hadden deze 122 BHP bij 3800 tpm beschikbaar, toen en nu nog behoorlijk indrukwekkend. Een dergelijk chassis met deze krachtige motor, uitgerust met een lichtgewicht carrosserie zorgde voor een immens koppel en een topsnelheid van 160 km/uur.